Instructor Claudiu Grosaru

Bună!
Sunt Claudiu și sunt dependent de TANGO!

Am descoperit tangoul în anul 2008, printr-o întâmplare. Căutam o modalitate să îmi îmbogățesc viața și, un prieten, știind că îmi place să dansez, mi-a spus că se deschide o școală de tango.

Așa am descoperit Libertango și, odată cu această școală, o pasiune de o viață.

Nu am avut răbdare să merg încetul cu încetul pe drumul tangoului și am devenit autodidact. Am învățat din scrieri, din filmările altora, din încercări multe, singur acasă sau cu partenere în sala de dans, am fost la toți maeștrii argentinieni care au venit în România, am învățat multe chiar de la cei de aici, am luat lecții private. Și... credeam că am reușit să învăț...

În iarna 2013-2014 (vară acolo), am avut șansa să stau 4 luni în Buenos Aires. Această ședere a fost ca o revoluție în tangoul meu.

Când am început să studiez acolo, cu oameni ai căror ani de tango îi depășeau pe ai mei de viață, am avut brusc senzația că nu știu nimic. A fost un șoc și, inițial, am fost chiar pe punctul să mă întorc acasă.

Apoi, mi-am propus să reiau totul de la zero. Baze, baze, baze... Nimeni nu m-a învățat nimic mai mult până când nu i-am convins că stăpânesc bazele. Dacă mă întrebați ce antrenez azi, vă voi răspunde: baze și muzicalitate. Restul pare nesemnificativ când te întorci de acolo.

Mi-am selectat maeștrii astfel încât să învăț de la cei mai buni în fiecare stil de dans. Am fost la saloniști, la milongueros, la nueviști. Mi-am impus să înțeleg particularitățile fiecărui stil, dar să nu mă las acaparat total de vreunul. Parțial am reușit, dar recunosc că de milonguero m-am îndrăgostit. De fapt, am adăugat dansului meu și unelte moderne și am aflat, înainte să plec, că, probabil, dansez neomilonguero :-)

Dincolo de cursuri, Buenos Aires este un loc unde te poți impregna cu tango de calitate, cu pasiunea pentru acest dans, cu lumina din ochii oamenilor care dansează de o viață și care se bucură că vrei să le cunoști cultura. Și, da, șederea în Argentina a fost un șoc cultural și, abia după ce l-am depășit, m-am bucurat cu adevărat de tot ce am găsit acolo.

După revenirea în țară, o vreme n-am știut pe ce lume sunt. Am încercat să împărtășesc din ceea ce învățasem, am încercat să copiez modele, dar parcă era încă o mare dezordine în capul meu.

După un an de zile, se părea că noțiunile încep să se așeze, că începea să se așeze ordinea. Dar adevărata ordine și momentul în care am început să folosesc la maxim cunoștințele dobândite, a fost începutul parteneriatului meu cu Alexandra.

Amândoi am pus informația cap la cap și am început să creăm unelte de învățare. Din ce în ce mai multe și din ce în ce mai bune. Aș putea spune că, pe parcursul colaborării noastre, am reușit să dublăm cunoașterea dobândită în Argentina. Am trecut acele cunoștințe prin mintea și corpurile noastre și am generat propria noastră cunoaștere.

Au urmat doi ani de zile de cursuri pe care le-am ținut prin toată țara. Am organizat evenimente. Am participat la evenimente.

Deși parteneriatul cu Alexandra s-a încheiat, cred că amândoi am mers mai departe cu energie bună și cu tot acest bagaj dobândit împreună.

În ultimul timp mi-am propus să ofer mai mult comunității de tango din Brașov. Azi țin cursuri regulate, șase ore pe săptămână, fac lecții private cu cei mai nerăbdători, gândesc și realizez evenimente care să crească nivelul local de dans.

Alături de mine, în sală, este Mihaela. Lucrăm împreună de câțiva ani și, de o vreme, simt că am progresat substanțial împreună. Este o parteneră bună și ambițioasă. Amândoi știm că tot ce am realizat s-a făcut prin muncă și știm că mai avem mult de muncit până să fim mulțumiți.

Dacă m-ar întreba azi, cineva, ce înțeleg eu prin tango de calitate și ce aș vrea să dansez și să transmit și cursanților mei, aș spune așa:

Cred că un tango de calitate este un tango de care să te bucuri total. Să fie un dans confortabil și plăcut. Să aibă energie. Să fie muzical și dinamic. Să te facă uneori să intri în transă. Să aibă în el istoria și cultura tangoului și să se bucure și de momentul prezent, fiind, în același timp, tradițional și modern.

Te aștept să facem împreună primii pași!